tiistai 30. huhtikuuta 2019

Koulun vahvuusjuhla 9.4.2019


PPPK Vahvuusjuhla
9.4.2019
Hyvä Puistopolun juhlaväki!
On aika jälleen onnitella itseämme. Jo toista kertaa peräkkäin Suomen on todettu olevan maailman onnellisin maa. Saat siis asua, käydä koulua, kasvaa ja kehittyä maassa, jossa asiat ovat hyvin, kun ajatellaan maan taloutta, turvallisuutta, tasa-arvoisuutta ja kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin. Toivottavasti kaikki täysi-ikäiset aikuiset teidän lähipiirissänne käyttävät tuon vaikuttamisen mahdollisuuden äänestämällä ensi sunnuntain eduskuntavaaleissa. Eduskuntaan tarvitaan viisaita päättäjiä, jotta Suomessa olisi jatkossa asiat nykyistäkin paremmin!
Täällä Suomessa sinulla on siis kaikki edellytykset rakentaa aikuiseksi vartuttuasi hyvä ja mielekäs elämä. Paitsi, että jotain tarvitsee vähän tehdä itsekin. Tarvitaan sinnikkyyttä, itsesäätelyä, myötätuntoa, rakkautta, reiluutta… Ja tänään olemmekin kokoontuneet PPPK:n vahvuusjuhlaan muistuttelemaan mieliimme luonteenvahvuuksiamme.
Ajattelin tänään puhua teille rohkeudesta. Wikipedia määrittelee rohkeuden kutakuinkin näin:
”Rohkeus on uskallus tehdä asioita välittämättä pelosta, kivusta, vaarasta, epävarmuudesta tai uhkailusta.  Fyysinen rohkeus on rohkeutta kohdata fyysistä kipua tai kärsimystä, kun taas moraalinen rohkeus on kyky toimia oikein välittämättä vastustuksesta, häpeästä tai vähättelystä. Rohkeus on subjektiivinen kokemus, sitä mikä yhdelle on rohkeaa on toiselle tavanomaista. Esimerkiksi benji-hypyn tehnyttä ihmistä voidaan pitää rohkeana.”
Rohkeuden vastakohtana pidetään usein pelkoa. Pelko on tärkeä tunne, joka suojaa meitä. Jos emme tuntisi pelkoa, olisi ihmiskuntamme kuollut aikaa sitten. Pahimmillaan pelko kuitenkin estää meitä elämästä niin kuin olisi hyvä. Pelko on voima, joka voi saada meidät lamaantumaan. Esimerkiksi haastavassa tai oudossa uudessa tilanteessa alamme keksiä selityksiä, miksi asioiden tekeminen tai muuttaminen ei onnistu. Pelon edessä alamme pitää negatiivisia uskomuksiamme totena ja menetämme mahdollisuuden parempaan.
On tärkeää miettiä, tahdommeko toimia pelostamme huolimatta, aiommeko suunnata kohti hyvää, vaikka pelottaa.
Rohkeutta ei voi olla ilman pelkoa. Rohkeutta on myöntää se, että on välillä heikko. Rohkeus on itsensä ja elämän ainutlaatuisuuden arvostamista. Rohkeus on erilaisuuden hyväksymistä.  Rohkeutta on olla oma itsensä ja tehdä niitä asioita, jotka sydämessään tietää olevan oikein. On rohkeutta tehdä vaikeitakin valintoja. Ja on rohkeutta kantaa vastuu omista valinnoistaan ja tekemisistään.
Olet ehkä saattanut joutua kokemaan, että tullaksesi hyväksytyksi toiset ihmiset asettavat sinulle ehtoja. Sinua vaaditaan osoittamaan rohkeuttasi tekemällä asioita, joiden tiedät olevan väärin: kiusata jotakuta, varastaa kaupasta, tapella, kokeilla päihteitä…
Rohkeus voi olla vaarallista, jos sen mukana ei kulje hyvä arviointikyky siitä, mikä on oikein ja väärin, hyvää ja pahaa. Rohkeuden varjolla voidaan saada aikaan ikäviä asioita, jos muut hyveet eivät kulje rinnalla. Kieltämättä voi vaikuttaa rohkealta ajatukselta vaikkapa hypätä alas koulun katolta. Mutta kysymys ei enää olekaan rohkeudesta vaan tyhmyydestä.
Muista, että on pelkuruutta tehdä ryhmäpaineen vuoksi asioita, joiden tietää olevan vääriä.
Joskus, kun ihminen on epävarma siitä, onko hän hyväksytty ja arvostettu, hän saattaa alkaa luoda ympärilleen pelon ilmapiiriä. Omaa pelkoa ja epävarmuutta yritetään peittää sillä, että yritetään saada toinen ihminen näyttämään itseä kurjemmalta. Otetaan käyttöön sellaisia pelkurimaisia keinoja, kuten toisen nimitteleminen, haukkuminen, pahan puhuminen selän takana, syrjiminen ja jopa fyysinen satuttaminen. Omaa epävarmuutta yritetään vaimentaa värväämällä porukkaa mukaan kiusaamiseen. Ja aina löytyy joku itsestään epävarma, joka lähtee mukaan. Pahimmillaan alkaa syntyä jengejä.
Jengissä oleminen antaa valheellisen tunteen siitä, että on rohkea ja vahva. Väkivalta ja kiusaaminen ovat vahvoja pelkuruuden ilmentymiä. Koira, joka ei pelkää, ei pure!
Rohkeus on luonteenvahvuus, jonka avulla voit tehdä unelmistasi totta. Rohkeutta voi harjoitella. Älä koskaan anna pelon valita sinun puolestasi. Sinä valitset! Ansaitset sellaisen elämän, mistä haaveilet. Älä anna kenenkään uskotella muuta.
Pelko pelkää valoa ja rakkautta. Vahvista itseäsi ystävällisyydellä, kaiken elämän arvostamisella, toisten kunnioittamisella ja hyvyydellä. Hakeudu oikeasti rohkeiden ihmisten seuraan ja vietä aikaasi heidän kanssaan. Luota siihen, että sinäkin olet rohkea. Kun elät hyvyyden voimien ympäröimänä, myös rohkeutesi vahvistuu. Kiitä ja onnittele itseäsi ja muita rohkeudestanne!
Nalle Puh –kirjojen Risto Reipas toteaa: Olet rohkeampi kuin uskot, vahvempi kuin miltä vaikutat ja fiksumpi kuin luulet.


Satu Arokari 
Virka-apulaisrehtori


Teksti: Satu Arokari
Kuva: Pertti Tossavainen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joulujuhlapuhe yläkolun oppilaille 2022

  Arvoisat oppilaat, vieraat sekä henkilökunnan jäsenet, Syyslukukausi on lopuillaan. Sitä on enää jäljellä enää jokunen tunti. Kuluneen s...