sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

Rehtorin puhe yläkoulun kevätjuhlassa 31.5.2019


Arvoisat oppilaat, kutsuvieraat, opettajat ja henkilökunnan jäsenet,

Mörkö eli jääkiekkoilija Marko Anttila teki jääkiekon loppuottelussa Kanadaa vastaan kaksi maalia, kun Suomi voitti 3 - 1. Kanada oli selkeä ennakkosuosikki, mutta tästä huolimatta Suomi voitti kultaa. Miten ihmeessä tämä oli mahdollista?

Suomalaiset pelaajat pelasivat joukkueena, eivät yksilöinä. He luottivat toisiinsa ja heillä voittamisen tahto oli suurempi kuin häviämisen pelko. Heillä oli kultainen unelma ja he saavuttivat sen.

Meillä kaikilla täällä salissa olevilla on unelmia. Osa unelmoi kaikkien aikojen parhaasta kesälomasta, osa toivoo saavansa hyvän todistuksen, osa haaveilee joistakin muista asioista.

Meillä kaikilla on mahdollisuus saavuttaa osa unelmistamme, kun me luotamme itseemme ja ponnistelemme unelmamme eteen. Yksi koulumme tärkeä tavoite on, että oppilaat oppivat ajattelemaan itsenäisesti sekä saavat taitoja siitä, miten he voivat omalla työllään saavuttaa unelmiaan sekä auttaa muita saavuttamaan heidän unelmiaan.

Kyky tuntea omat vahvuutensa sekä kehittämiskohteensa ovat ensimmäisiä askelia unelmien saavuttamisessa. Kyky ja halu toimia yhdessä muiden kanssa edesauttaa myös - eli avun pyytäminen ja avun vastaanottaminen.

Olkaa hyvä ja katsokaa vierustovereitanne. Te näette teille merkityksellisiä ihmisiä. Pitäkää näistä ihmisistä kiinni. Auttakaa heitä saavuttamaan unelmiaan ja ottakaa heiltä vastaan apua, jotta myös te saavutatte unelmianne. Tämä sali on täynnä osaavia, mukavia Puistopolun peruskoulun ihmisiä. Joukossa on voimaa.

Stereotypiat eli yleistykset eivät helpota unelmien saavuttamista. Esimerkki yleistyksestä on, että taiteilijat eivät pidä urheilusta tai jääkiekkoilijat eivät pidä lukemisesta. Näyttelijä Matti Suosalo juoksee vähintään puolen tunnin juoksulenkin ennen teatteriesitystä. Kultamitalin voittanut jääkiekkomaalivahti Kevin Lankinen puolestaan valmistui loppuotteluun lukemalla kirjaa.

Yleistykset eivät kuvaa unelmien maailmaa. Ne kuvaavat keskinkertaisuutta, eivät onnistumista. Teidän kannattaa luottaa itseenne ja löytää oma haaveenne sekä keinot miten sen saavutatte. Maailma on avoinna teille ja teidän unelmillenne.

Eräs tässä salissa istuva henkilö on vuosikymmenien ajan auttanut montaa nuorta saavuttamaan unelminaan. Koulumme pitkäaikainen englannin ja ruotsin opettaja Airi Kymäläinen jää eläkkeelle - suuret kiitokset hänelle ansiokkaasta ja menestyksellisestä työstä nuorten hyväksi. Kiitos Airi.

Tässä salissa on paljon oppilaita, jotka ovat menestyneet upeasti koulutyössään. Seuraavaksi vararehtori Jari Sipilä sekä opettaja Pauliina Kokkinen lukevat stipendinsaajien nimet. Pyydän, että taputatte vasta, kun kaikkien oppilaiden nimet on mainittu.
















Luokkastipendi (20€)

7A: Petra Valjakka
7B: Reena Peurala
7C: Sibora Haxhani
7D: Simona Thagapsova
7E: Ebba Grönlund
7F: Anna Häkkinen

Luokkastipendi (30€)

8A: Efia Vainionpää
8C: Veli Nurkka
8D: Markus Hymander
8E: Pinja Kekki
8F: Minea Sundell

Vanhempainyhdistyksen jakamat luokkakohtaiset leffalippustipendi​t (7.-8.luokkien juhlassa mainitaan nimet, jaetaan luokassa)

→ auttaa muita, on ystävällinen, on luotettava ja reilu, ei kiusaa eikä jätä yksin tai ulkopuolelle, luo hyvää ilmapiiriä ja tuo hyvää mieltä toisille ja arvostaa muita antamalla työrauhan  

7A: Sara Sahlberg
7B: Adonis Krasniqi
7C: Najiib Ahmed
7D: Gentian Salihu
7E: Vilmo Rauhala
7F: Jonathan Atrila

8A: Tiia Nyman
8C: Elias Weckström
8D: Beyza Yildirim
8E: Eerika Partanen
8F: Elsa Autinen


Lasten päivän säätiön stipendit (2 X 100€)

Stipendin saajan valinnassa pyydetään huomioimaan suojelijan rahaston sääntöjen 2 §: Rahaston tarkoituksena on apurahojen jakaminen menestyksekkäästi peruskoulua käyville lapsille, jotka omalla käytöksellään toimivat positiivisen opiskeluilmapiirin rakentajana ja yhteishengen luojana koulussa sekä osoittavat sosiaalista aktiivisuutta myös vapaa-aikana.

   
9C Eppu Ruotsalainen 
9A Nea Kemppainen

    
Vuosaaren leijonat (50€)

Hyvät sosiaaliset taidot omaava nuori, joka hoitaa myös koulunkäyntinsä hyvin

9A: Severi Tyni
9B: Susanna Pietikäinen
9C: Niina Markkanen
9D: Alican Tas
9E: Paulus Pitkäjärvi
9F: Joona Kettunen



Aurora Demidoffin myötäjäisrahasto (50€)

 9.lk tyttö ahkera ja kunnollinen tyttöoppilas


9E Lotta Lehtoila 

              
       Himbe Sharman stipendi (50€)

tavoitteellinenintohimoinen suhde opiskeluunkohtelee muita tasa-arvoisesti


9C Kirill Maruhlenko 



Kuvataidestipendi/Kädentaitojen stipendi (50€)

9A Saana Kemppainen

Kirjoitus- ja ilmaisutaidon kirjastipendi

9A Nea Kemppainen

Urheilustipendi (50€) 

9F Casper Terho
9F Rasmus Ruusunen



Musiikkistipendi (50€)

9B Muhamad-Amiin Salah (Muhis)

Taloustietokilpailun koulun paras  -stipendi (50€)

9A Severi Tyni

Ruotsin kirjastipendi 

9C Malkolm Immonen

Teknisen työn kirjastipendi 

9B Miro Kivinen
Tsemppistipendi (50€)

9A Joonatan Jusslin 



Hymytyttö

9E Lotta Lehtoila 

Hymypoika

9F Joona Kettunen



Vanhempainyhdistyksen jakamat luokkakohtaiset leffalippustipendit

auttaa muita, on ystävällinen, on luotettava ja reilu, ei kiusaa eikä jätä yksin tai ulkopuolelle, luo hyvää ilmapiiriä ja tuo hyvää mieltä toisille ja arvostaa muita antamalla työrauhan  


9A: Saana Kemppainen
9B: Atte Railo
9C: Nina Jusslin
9D: Syed Muhammad 























Teksti ja kuvat: Pertti Tossavainen





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joulujuhlapuhe yläkolun oppilaille 2022

  Arvoisat oppilaat, vieraat sekä henkilökunnan jäsenet, Syyslukukausi on lopuillaan. Sitä on enää jäljellä enää jokunen tunti. Kuluneen s...