torstai 22. joulukuuta 2022

Joulujuhlapuhe yläkolun oppilaille 2022

 

Arvoisat oppilaat, vieraat sekä henkilökunnan jäsenet,

Syyslukukausi on lopuillaan. Sitä on enää jäljellä enää jokunen tunti. Kuluneen syksyn aikana on tapahtunut monenlaisia asioita. Koulumme oppilaat ovat oppineet opettajien ja avustajien ohjauksessa mm. tärkeitä tulevaisuustaitoja.

Näitä tulevaisuustaitoja eli taitoja mitä te arvoisat oppilaat tarvitsette, kun aikanaan menette työelämään, on useita. Tulevaisuustaitoja ovat esimerkiksi kriittinen ajattelukyky, oman itsenä johtaminen sekä ryhmässä toimimisen taidot.


Yksi tärkeä taito on, että yksilö haluaa ja osaa vaikuttaa positiivisesti tulevaisuuteen - eli minkälainen on toivottava tulevaisuus. Mikä on ns. ensimmäinen askel eli teko, mitä sinun pitää tehdä toivottavan tulevaisuuden puolesta. Miten ajattelumme tai uskomuksemme pitää muuttua? Mitä muutoksia pitää tehdä yhteiskunnan rakenteissa ja lopuksi kaikkein tärkein asia: miten sinun ja meidän kaikkien on muutettava käytöstämme ja toimintaamme.

Esimerkki tästä on, että tiedostamme energiaraaka-aineiden rajallisen määrän maapallolla. Olemmeko halukkaita käyttämään uusitumattomia energialähteitä niin, että niitä riittää myös tuleville sukupolville. Emme siis tuhlaa ja haaskaa. Lisäksi otamme käyttöön uusia tapoja tuottaa energiaa niin, että me emme saastuta rakasta maapalloamme. Esimerkiksi tuuli, aurinko ja vety voivat olla tulevaisuuden tapoja tuottaa tarvitsemaamme energiaa.

Meillä on odotuksia paremmasta maailmasta ja paremmasta tulevaisuudesta. Hyvä niin – me kaikki voimme tehdä asioita paremmin ja edesauttaa siten hyvää elämää. Erään sanonnan mukaan kannattaa mieluummin sytyttää kynttilä kuin valittaa maailman pimeyttä. Olkaamme siis aktiivisia.

Aina odotukset eivät toteudu. Välttämättä me emme saa niin upeita joululahjoja kuin mitä toivomme. Maailma ei myöskään muutu hetkessä paremmaksi paikaksi elää ja toimia. Odotuksiin ja toiveisiin liittyvät olennaisesti kärsivällisyys ja pettymykset. Kärsivällisyys auttaa siinä, että me emme pety tai menetä uskoa paremmasta tulevaisuudesta. Harvoin hyvä tapahtuu hetkessä. Sinun ei myöskään tarvitse tehdä kaikkea yksin. Tämä sali on täynnä tulevia osaajia, jotka tekevät yhdessä sinun kanssasi hyvää, parempaa tulevaisuutta.

Haluan toivottaa teille kaikille hyvää ja riemukasta tulevaisuutta. Haluan toivottaa teille myös hyvää joululomaa – te olette ansainneet sen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joulujuhlapuhe yläkolun oppilaille 2022

  Arvoisat oppilaat, vieraat sekä henkilökunnan jäsenet, Syyslukukausi on lopuillaan. Sitä on enää jäljellä enää jokunen tunti. Kuluneen s...