tiistai 4. joulukuuta 2018

Rehtorin puhe Alapuiston itsenäisyyspäivän juhlissa 4.12.2018


Hyvää päivää arvoisat oppilaat ja koulun henkilökunta,


Itsenäisyys, vapaus, vastuu ja ilo – jokainen meistä ymmärtää näiden sanojen merkityksen hieman eri tavalla.

Ilo – iloa on meidän koulun oppilailla paljon. Välitunnilla yli 600 oppilasta touhuaa, leikkii, pelaa ja juttelee Alapuistossa. Heidän ilonsa näkyy ja kuuluu. Alapuiston oppilaitten välitunteja on ilo seurata. Oppilaiden ilo ja halu oppia uutta näkyy myös oppitunneilla. Oppilaat ja opettajat työskentelevät yhdessä ja oppivat yhdessä, iloisesti.

Vastuu ja vapaus liittyvät yhteen. Meillä kaikilla on paljon vapauksia. Voimme esim. päättää miten puhumme luokkakaverille tai jollekin muulle meille tärkeälle ihmiselle. Voimme puhua ystävällisesti ja ratkaisukeskeisesti. Ratkaisukeskeisyys tarkoittaa esim. sitä, että haluamme auttaa luokkakaveria, emme aiheuttaa hänelle pahaa mieltä tai ongelmia. Voimme myös vapaasti päättää mitä syömme ja juomme. Esim. maito ja vesi ovat huomattavasti parempia vaihtoehtoja kuin sokeripitoinen juoma, esim. limsa. Meillä on siis vastuu miten me käytämme vapauttamme. Emme saa omalla vapaudellamme aiheuttaa muille pahaa mieltä. Koulussa ja koulun ulkopuolella meistä jokainen harjoittelee vastuullista vapauden käyttöä. Sosiaalisessa mediassa eli somessa vastuullisen vapauden käyttö on erityisen tärkeää.

Vapaus – sanan merkitys on hiemaan harhaanjohtava. Vapaus ei tarkoita sitä, että voimme tehdä mitä tahansa. Vastuullinen itsenäisyys eli vapaus on parhaimmillaan sitä, että tuotamme iloa muille. Meillä on siis vastuu miten käytämme vapauttamme tehdä tai ei-tehdä asioista. Me kaikki tarvitsemme muita kanssaihmisiä – kavereita, vanhempia, oppilaita ja opettajia. Me saamme parempia tuloksia, kun teemme yhdessä asioita.

Meidän kaikkien itsenäisyyteen liittyvät siis ilo, vastuu ja vapaus. Me voimme päättää itsenäisesti monista asioista – ei kuitenkaan kaikista. Suomessa, meidän kotimaassamme, on säädetty lakeja eli sääntöjä, jotka rajoittavat meidän vapauttamme. Nämä lait suojelevat meitä. Esimerkki tallaisesta laista on, että tupakkatuotteita ei saa myydä alle 18 vuotiaille ja että tupakkatuotteiden pakkauksissa lukee selvästi, että niiden käyttö vaarantaa terveyden. Koulussa on myös sääntöjä, jotka varmistavat, että kaikilla on hyvä olla koulussa.

Suomi on itsenäinen valtio – 101 vuotta vanha. Suomi ei ole yksin maailmassa. Maailmassa on 195 itsenäistä valtiota. Kaikki nämä valtiot ovat riippuvaisia toisistaan – valtiot sijaitsevat ja tulevat myös jatkossakin sijaitsemaan samalla planeetalla, maapallolla. Toivon mukaan 195 valtiota ja näiden valtioiden kansalaiset toimivat niin, että rakas maapallomme säilyy asumiskelpoisena. Tähän me kaikki voimme vaikuttaa – me voimme tehdä valintoja omassa elämässämme ja ehkäistä ilmastomuutosta. Me voimme vaikuttaa tulevaisuuteen ja tehdä parempaa tulevaisuutta itsenäisesti ilman, että kukaan käskee tai pakottaa meitä siihen.

Erittäin mukavaa itsenäisyyspäivän odotusta teille kaikille – toimikaa iloisesti ja vastuullisesti. Olkaa itsenäisiä ja vapaita.

t.

Pertti Tossavainen
Puistopolun peruskoulun rehtori


Teksti ja kuva Pertti Tossavainen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joulujuhlapuhe yläkolun oppilaille 2022

  Arvoisat oppilaat, vieraat sekä henkilökunnan jäsenet, Syyslukukausi on lopuillaan. Sitä on enää jäljellä enää jokunen tunti. Kuluneen s...