torstai 15. joulukuuta 2022

Itsenäisyyspäivän 2022 juhlapuhe

 

Arvoisat oppilaat ja henkilökunnan jäsenet,

Olemme kokoontuneet tänne viettämään Suomen itsenäisyyspäiväjuhlaa. Huomenna 6.12. vietämme Suomen synttäreitä. Suomi on ollut itsenäinen valtio hieman yli 100 vuotta.

Seuraavaksi kerron teille joitakin tilastotietoja Suomesta:

Vuonna 2021 Suomessa syntyi 49 594 lasta ja vastaavasti kuolleiden määrä oli 57 659. Eli kuolleita oli 8 065 enemmän kuin syntyneitä. Suomeen muuttaa kuitenkin enemmän ihmisiä kuin mitä Suomesta muutetaan ulkomaille. Tämän seurauksena Suomen asukasluku ei vähene.

Suomessa asuvien naisten keski-ikä on 44,8 vuotta. Vastaavasti miesten keski-ikä on 42,3 vuotta. Eli te arvoisat oppilaat saavutatte keski-iän noin 30 vuoden kuluttua. Eli tähän menee jokunen aika. 15,4 % Suomen väestöstä on 0 – 14 vuotiaita.

Vuonna 2021 eli viime vuonna Suomessa asui 1107 henkilöä, jotka olivat täyttäneet 100 vuotta. Näistä naisia oli 928 ja miehiä 179. Naiset ovat siis sitkeämpiä kuin miehet ja elävät pidempään.

Helsingissä asukkaita on 658 457. Vuosaaressa taas asuu 38 961. Vuokki eli Vuosaari on Helsingin suurin kaupunginosa. 9 % Helsingin nuorista asuu Vuokissa.

Viime vuoden suosituin ensimmäinen etunimi tytöillä oli Olivia ja pojilla Leo. Onnittelut kaikille, joiden etunimi on joko Olivia tai Leo. Elokuvateattereita Suomessa on 178 ja niissä on elokuvasaleja 351. Merkittävä osa näistä on Helsingissä.

Kerroin teille äsken joitakin tilastotietoja Suomesta. Suomi on muutakin kuin lukuja ja tilastoja. Meidän kotimaamme muodostuu yksilöistä, sinusta, meistä kaikista.

Meillä kaikilla on oikeuksia. Ehkä tärkein oikeus on, että perustuslain mukaan meillä kaikilla on mielipiteen-, kokoontumisen- ja sananvapaus. Uskonnonvapaus takaa sekä oikeuden harjoittaa uskontoa että oikeuden olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan.

 


Oikeuksiin ja vapauteen liittyy kuitenkin myös vastuu. Me emme saa käyttää oikeuttamme puhua väärin. Me emme voi haukkua tai solvata muita. Meidän vapautemme loppuu siihen missä toisen ihmisen vapaus alkaa.

 

Uskon ja luotan, että te kaikki arvoisat oppilaat käytätte oikein ja vastuullisesti niitä oikeuksia ja vapauksia, mitä teillä on. Älkää olko pimeällä puolella. Valoisalla puolella on paljon parempi olla.

 

Haluan toivottaa teille kaikille hyvää itsenäisyyspäivää. Olkoon voima kansanne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joulujuhlapuhe yläkolun oppilaille 2022

  Arvoisat oppilaat, vieraat sekä henkilökunnan jäsenet, Syyslukukausi on lopuillaan. Sitä on enää jäljellä enää jokunen tunti. Kuluneen s...