perjantai 22. joulukuuta 2017

Yläkoulun joulujuhlapuhe 22.12.2017

Arvoisat oppilaat, opettajat, henkilökunnan edustajat ja kutsuvieraat,

Pitkä syksy on takana ja tänään on syyslukukauden viimeinen koulupäivä. Koulun lukuvuosi on käännekohdassa: edessä meillä on kevät. Te olette suorittaneet puolet kouluvuosiurakasta.

Meidän koulu – Puistopolun peruskoulu – on nyt toiminut hieman yli viiden kuukauden ajan. Nimet Alapuisto, Yläpuisto, PPPK, Puistis, Punakiventie ja Pohjavedenkatu ovat tulleet tutuksi niin oppilaille ja opettajille. Meidän koulu on oppilasmäärältään Helsingin suurin – suuri koulu, joka toimii useassa eri paikassa. Tämä tarkoittaa sitä, että oppilaiden ja koulun aikuisten on pitänyt sopeutua uusiin olosuhteisiin: olette olleet aktiivisia ja itseohjautuvia. Te olette sopeutuneet muutokseen hyvin – suurkiitos teille tästä.

Kuusi yläkoulun oppilasta – Josefiina Vanamo, Emma Lahtinen, Safiya Abukar, Amna Al-Rahal, Anni Hyvärinen ja Alena Beleva – esiintyivät ShedHelsinki musikaalissa Prinsessa Ruusunen – Paluu tulevaisuuteen. Nämä lahjakkaat nuoret edustivat mainiosti itseään ja kouluamme.



Idea nuoria osallistavasta hankkeesta on lähtöisin Lontoon Chickenshed -teatterista, jonka suojelijana toimi edesmennyt prinsessa Diana. Teatteri on toiminut lähes 40 vuotta. Osallistavan teatterin idea on, että nuoret osaavat ja haluavat tehdä teatteritaidetta, kun heille annetaan siihen kunnon mahdollisuus. Koko yhteiskunta hyötyy, kun nuoret ovat aktiivisia ja tuovat omilla teoillaan arkeen iloa taiteen keinoin. ShedHelsinki projekti on Chickenshedin historian ensimmäinen Britannian ulkopuolinen kumppanuus, joka toteutetaan tässä mittakaavassa.
ShedHelsingin taiteellinen johtaja on Marco Bjuström, ja StepUpin Skene -musiikkikoulun ammattilaiset toimivat nuorten opettajina.

Ensi keväänä meidän koulun oppilailla on taas mahdollisuus osallistua uuden musikaalin tekemiseen. Pyydän kaikkia musikaalista kiinnostuneita oppilaita ottamaan yhteyttä joko suoraan ShedHelsinkiin tai vaihtoehtoisesti kysymään ohjeita koulumme taideilmaisun opettajilta. Pyydän nyt kaikkia taideilmaisupainotuksen opettajia hetkeksi nousemaan seisomaan, jotta kaikki läsnäolijat näkevät heidät.

Tutkimusten mukaan taiteen ja urheilun harrastaminen tuo mielihyvää ja saa aivomme toimimaan tehokkaammin. Tämän ansiosta sekä taiteen että urheilun harrastajat yleensä jaksavat paremmin ja työskentelevät tehokkaammin – esim. koulussa he oppivat helpommin. Taiteen ja urheilun harrastaminen kannattaa siis aina.

Te arvoisat oppilaat ja opettajat olette tehneet paljon töitä kuluneen syyslukukauden aikana. Suurkiitos teille tästä – te olette ansainneet joululoman. Nauttikaa siitä, viettäkää mukava ja rauhaisa joulu teille tärkeiden ihmisten kanssa. Antakaa ja saakaa hyvää mieltä. Oikein hyvää joululomaa teille kaikille. Olkoon voima kansanne!

 



















T.

Pertti Tossavainen
rehtori


Teksti ja kuvat: Pertti Tossavainen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joulujuhlapuhe yläkolun oppilaille 2022

  Arvoisat oppilaat, vieraat sekä henkilökunnan jäsenet, Syyslukukausi on lopuillaan. Sitä on enää jäljellä enää jokunen tunti. Kuluneen s...