maanantai 17. joulukuuta 2018

Me unelmoimme, mutta meissä on säröjä


Marraskuun 13. päivä aukesi Galleria Monamiin Rastilan kartanolle SÄRÖJÄ -näyttely, jossa pääsivät esille Puistopolun peruskoulun 9 -luokkalaisten valokuvin toteutetut omakuvat. Työt syntyivät keväällä 2018 työpajoissa, jotka olivat osa Valokuvataiteen museon Vuosaari - toisin sanoen hanketta. Yksi työpajaan osallistuneista nuorista, Nea Kemppainen, kertoo seuraavassa ajatuksiaan työskentelystä ja näyttelystä:


“Tarkoituksena oli koota yhteen kolmen kuvan sarja niin, että kokonaisuus heijastaa omaa persoonaamme. Mutta minä itse on haastava aihe. Tai siis tässä minä olen. Tässä minä menen. Tarkastelen ympäröivää maailmaa omasta kuplastani käsin ja ihmettelen. 

Studiokuvaus oli hermostuttavaa mutta myös hauskaa, sillä valotuksen ja kuvakulmien muuntelu toi kuvaamiseen niin paljon elämää. Mutta kuva on muutakin kuin sen kohde. Kuvan ei tarvitse olla kaunis sanoakseen jotain. Varjoilla, värimaailmalla, perspektiivillä ja asettelulla on jokaisella oma roolinsa tarinan kerronnassa. 


Oli lopulta todella vaikeaa päättää mitkä kolme otosta päätyvät lopulliseen työhön. Ihmeellistä oli, miten kovin erilaiset valokuvat voivat samanaikaisesti toimia kaikuna sielun äänelle. Jokaisen tulkinta on erilainen, ja nimenomaan erilaisuus rikastaa käsitystämme maailmasta. 

Mielestäni näyttelyssämme on kyse epätäydellisyyksistä ja epävarmuuksista, jotka tarjoavat välähdyksen toisesta herkästä ulottuvuudesta - me unelmoimme, mutta meissä on säröjä. Työpaja antoi minulle rohkeutta antaa oman ääneni kuulua. Ensin kyllä vähän jännitti ajatella, että kuva minun naamastani roikkuu gallerian seinällä. Tuntui epämukavalta olla sillä lailla esillä muiden arvosteltavana. Mutta juuri haavoittuvaisuus antaa mahdollisuuden olla aito ja merkityksellinen, ja siitä on mielestäni taiteessa kyse.”


SÄRÖJÄ
Puistopolun peruskoulun 9 -luokkalaisten valokuvanäyttely
14.11-30.12.2018
Café Monami, Rastilan kartano
Karavaanikatu 4
Avoinna ti-su klo 11-17











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joulujuhlapuhe yläkolun oppilaille 2022

  Arvoisat oppilaat, vieraat sekä henkilökunnan jäsenet, Syyslukukausi on lopuillaan. Sitä on enää jäljellä enää jokunen tunti. Kuluneen s...