tiistai 11. joulukuuta 2018

Oppilaskunnan puheenjohtajan itsenäisyyspäiväjuhlapuhe


Arvoisat juhlavieraat, oppilaat ja koulun henkilökunta.

Tervetuloa vielä minunkin puolesta juhlistamaan Suomen sadannetta ensimmäistä itsenäisyyspäivää.

Mutta mistä itsenäisyydessä on oikeasti kyse. Nykysuomessa otamme helposti sen itsestäänselvyytenä, ja niinhän se meille kaikille varmasti onkin aina ollut, kukaan meistä ei ole nähnyt niitä sotia, jotka itsenäisyyden vuoksi taisteltiin. Mutta kun vähänkin pohtii asiaa pidemmälle, huomaa että itsenäisyys näkyy jokapäiväisessä elämässämme.
Saamme kaikki nauttia tästä yhteisestä turvallisesta maasta, jossa jokainen alkuperästään huolimatta voi saavuttaa omat unelmansa. Kun kysyin ystäviltäni mitä Suomen itsenäisyys heille merkitsee, sain paljon erilaisia vastauksia, mutta kaksi asiaa, turvallisuus ja vapaus nousivat usein esille.

Turvallisuuden voimme huomata muun muassa rikollisuuden vähyydestä, Suomessahan on maailman vähiten järjestäytynyttä rikollisuutta ja muutenkin väkivaltaisen rikollisuuden määrä on alhainen. Suomessa on myös erittäin taitavia ja asiantuntevat poliisit sekä järjestyksenvalvojat, jotka panoksellaan pitävät huolta meidän kaikkien turvallisuudesta.

Vapaus Suomessa näkyy tietenkin länsimaille normaaleina oikeuksina kuten sanan- mielipiteen- ja uskonnonvapautena sekä kokoontumisen vapautena, jotka toimivat Suomessa erinomaisesti ja reilusti kaikkia kohtaan. Näiden lisäksi Suomalaisilla on liuta spesiaaleja oikeuksia, joista merkittävin lienee jokamiehenoikeudet. Suomessa jokainen saa vapaasti nauttia luonnosta, kulkea metsissä, marjastaa sienestää kalastaa ja uida, riippumatta metsäalueen omistajasta. Näen tämän suurena rikkautena, sillä Suomen luonto mahdollistaa erinomaiset ja omalaatuiset puitteet virkistyskäyttöön.

Koulutustaso Suomessa on myös hämmästyttävän korkea, maamme kokoon verrattuna. Ilmainen peruskoulu takaa jokaiselle suomessa asuvalle perheestä ja varallisuudesta riippumatta erinomaisen peruskoulutuksen, jonka jälkeen Suomessa on helppo jatkokouluttautua erilaisille aloille. Opetuksessa Suomi onkin maailman parhaimpiin kuuluvia. Viihtyisät ja rennot koulutilat, motivoiva työilmapiiri sekä reilut ja osaavat opettajat tukevat jokaista opintiellään.  Tämän takia Suomi onkin yksi koulutustason kärkimaista koko maailmassa.

Tämän kaiken lisäksi meillä on Suomessa oma yhtenäinen kulttuuri historia ja kieli, joista voi olla ylpeä. Suomi onkin noussut nyt 101:n vuoden aikana kehitysmaasta hyvinvointivaltioksi joka listautuu monessa asiassa maailman parhaimmistoon. Arvoisat juhlavieraat tämä on Suomi, maailman vapain ja turvallisin maa.



Severi Tyni
Puistopolun peruskoulun oppilaskunnan puheenjohtaja



Teksti Severi Tyni
Kuva Pertti Tossavainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joulujuhlapuhe yläkolun oppilaille 2022

  Arvoisat oppilaat, vieraat sekä henkilökunnan jäsenet, Syyslukukausi on lopuillaan. Sitä on enää jäljellä enää jokunen tunti. Kuluneen s...