tiistai 22. joulukuuta 2020

Joulujuhlapuhe 22.12.2020

 Arvoisat oppilaat ja henkilökunnan jäsenet,

 vuosi 2020 on aivan lopuillaan. Kulunut vuosi on ollut monella tavalla eriskummallinen. Koronapandemia on piinannut Suomea ja koko maailmaa pahasti.

 Suosittu amerikkalainen uutiskanava CNN nostaa Suomen yhdessä Norjan ja Tanskan kanssa malliesimerkiksi siitä, miten koronakriisi on hoidettu oikein. CNN:n mukaan kaikki kolme maata ovat onnistuneet pitämään tartuntamäärät kurissa ja talouden pyörät pyörimässä ilman laajamittaisia sulkutoimia. CNN ylistää jutussaan erityisesti Suomen koronatoimia. Se on otsikoinut Suomea käsittelevän osion sanoilla "Miten olla paras (tai miten olla Suomi)?"

 Viime keväällä suurin osa koulumme oppilaista oli etäopetuksessa kahden kuukauden ajan. Me Puistopolun peruskoulun rehtorit olemme suunnattoman ylpeitä siitä miten upeasti koulumme oppilaat ja opettajat hyppäsivät lyhyellä varoitusajalla lähiopetuksesta etäopetukseen: PPPK:ssa tapahtui iso digiloikka.

 Kuluvan syksyn aikana koronapandemia iski myös meidän kouluumme. Noin kymmenellä kouluyhteisömme jäsenellä todettiin positiivinen koronatestitulos. Lisäksi hieman alle 300 yhteisömme jäsentä on joutunut olemaan karanteenissa. Karanteenissa olevien oppilaiden opetus järjestettiin etäopetuksena. Loppuvuoden aikana yläkoulumme oppilaat ja henkilökunnan jäsenet alkoivat käyttää maskeja koulupäivän aikana. Yläkoulun oppilaat aloittivat maskien käytön ilman mitään ongelmia - te olette ymmärtäneet, että jokaisen yksilön pitää tehdä parhaansa kriisiaikana – kiitos teille tästä vastuullisesta toiminnasta.  Kulunut syyslukukausi on ollut siis hyvin eriskummallinen ajanjakso koulumme historiassa.

 Tämä syksy ja viime kevät osoittivat, että yhdessä me pystymme voittamaan vaikeudet, myös koronataudin, kun teemme yhdessä töitä. Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN ei ole turhaan ylistänyt Suomea ja suomalaisia – hyvä me.

 Syyslukukauden aikana Yläpuiston remontti sekä koulurakennuksen laajennusosan rakentaminen ovat myös edistyneet. Laajennusosa valmistuu toukokuussa 2021. Yläkoulun oppilaat pääsevät aloittamaan koulun uusissa, hienoissa tiloissa elokuussa, kun uusi lukuvuosi alkaa. Me voimme luopua siis parakeista. Yläkoulun oppilaiden ei enää tarvitse liikkua koulupäivän aikana Alapuiston ja Yläpuiston väliä. Alapuiston lähellä olevista parakeista luovutaan – ensi elokuussa koulukäytössä on enää parakki E.

 Koulumme oppilaat ja henkilökunnan jäsenet ovat selviytyneet kuluvan vuoden suurista haasteita hyvin. Koulumme on täynnä mukavia ja osaavia oppilaita. Lisäksi henkilökuntamme ammattitaito, joustavuus sekä ratkaisukeskeisyys ovat auttaneet luomaan toimivia ja hyviä opetusjärjestelyjä koronavuoden aikana. Koulumme oppilaiden huoltajat ovat myös ottaneet isoa roolia siinä, miten he ovat tukeneet lapsiaan tavallisesta poikkeavien opetusjärjestelyn kanssa. Suurkiitos teille kaikille tästä. Te olette huippujengi.

 Joulu on rauhoittumisen aikaa – meidän on hyvä hetkeksi unohtaa kiireinen arki ja miettiä mitkä asiat ovat meille tärkeitä. Koronapandemian aikana terveys sekä sosiaalinen kanssakäyminen ovat nousseet aiempaa suurempaan arvoon. Usein on niin, että huomamme jonkin asian arvon vasta sen jälkeen, kun se on uhattuna. Voikaa hyvin ja rentoutukaa joululoman aikana.

 Koulumme osaava ja monelle teille tuttu virka-apulaisrehtori Satu Arokari ei työskentele enää kansamme, kun kevätlukukausi alkaa tammikuussa 2021. Satu siirtyy Paloheinän ala-asteelle rehtoriksi. Suuret kiitokset Sadulle niistä vuosista, jotka hän on työskennellyt kansamme. Koulumme ja Vuosaari menettää osaavan ja toimeliaan opetusalan ammattilaisen.

 Talvipäivän seisaus on ajankohta, jolloin päivän sanotaan olevan vuoden lyhyin. Talvipäivän seisaus oli tänä vuonna 21.12.2021 eli eilen. Helsingissä päivänvalon kesto oli 5 tuntia, 49 minuuttia ja 4 sekuntia. Tänään tiistaina päivän pituus on jo muutaman sekunnin enemmän. Me olemme siis menossa kohti valoa ja pidempää valoisan päivän aikaa.

 Samalla tavalla me voitamme koronapandemian – se tapahtuu pikkuhiljaa, kun jaksamme toimia kärsivällisesti, vastuullisesti ja ohjeiden mukaisesti.

 Haluamme toivottaa teille kaikille hyvää joululomaa – te olette ansainneet sen.

 t.


 PPPK:n reksit

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joulujuhlapuhe yläkolun oppilaille 2022

  Arvoisat oppilaat, vieraat sekä henkilökunnan jäsenet, Syyslukukausi on lopuillaan. Sitä on enää jäljellä enää jokunen tunti. Kuluneen s...